Blogujemy

NASCAR

NASCAR. Sama nazwa typowo (lub stereotypowo) jest w stanie wywołać najdziksze wizje mężczyzn: gromadzących się wokół torów, rzucających puszkami z piwem i wrzeszczących wniebogłosy. Mężczyźni, doznający najwspanialszych chwil w życiu, podczas gdy ich rówieśnicy pędzą absurdalnie szybkimi samochodami wokół asfaltowego toru.

Czytaj dalej...

Deep Dish Pizza

Chyba nie ma wśród nas osoby, która nigdy nie jadła pizzy. Większa część ma także swoje ulubione kompozycje składników i rodzaj ciasta. Jedno ze współczesnych porzekadeł mówi nawet, że ludzie dzielą się na tych, którzy lubią pizzę z ananasem i na tych, którzy uważają ją za profanację. Ponoć człowieka można poznać też po tym, w jaki sposób je pizzę: nożem i widelcem, czy może trzyma ją w dłoni.

Czytaj dalej...

Reuben Sandwich

Klasyczne danie nie musi być skomplikowane, jak już dowiedliśmy przy okazji PB&J sandwich. Dzisiaj zerkniemy na kolejny standard prostej amerykańskiej kuchni, po który sięgają najwięksi smakosze. Kanapka bogata w wyśmienite składniki, między innymi najlepszej jakości wołowinę pastrami, w kompozycji z kapustą i sosem, wynoszącym smakowane delikatesy do miana poezji. Przed Wami Reuben Sandwich!

Czytaj dalej...

Peanut Butter & Jelly

Niewiele rzeczy przywołuje obrazy domowej sielanki tak, jak poranne rodzinne śniadanie: czuła matka przyglądająca się, jak jej małe dziecko próbuje po raz pierwszy zrobić kanapkę, wszystko jest zabrudzone, pociecha jest wysmarowana jedzeniem, ojciec śmieje się znad gazety, a dziecko choć może nie zje swego pierwszego własnoręcznie skomponowanego dania, to z dumą będzie prezentowało koślawe osiągnięcie małych rączek.

Czytaj dalej...

Texas Barbecue

Żadna wizyta w Teksasie nie może odbyć się bez skosztowania któregoś ze słynnych amerykańskich dań barbecue. Texas Barbeque to coś więcej niż kuchnia regionalna: to weekendowa aktywność, przekazywanie rodzinnych tradycji, świętowanie społeczności i mnóstwo patriotycznej, amerykańskiej dumy. Jeśli znajdziesz w Teksasie miasto bez BBQ, prawdopodobnie przez pomyłkę dotarłeś do Nowego Meksyku. Na czym polega fenomen teksańskiego pieczonego mięsa?

Czytaj dalej...

Pączek kreolski

Wspomnienia o Tłustym Czwartku jeszcze nie skończyły wybrzmiewać, a u nas słodkim tematom nie ma końca. Dziś przyjrzymy się Oficjalnemu Państwowemu Pączkowi Luizjany, czyli kanciastemu niczym bohaterowie serii “Minecraft”, beignetowi. Cóż takiego niezwykłego jest w tych obsypanych cukrem pudrem wyrobach miejscowego kunsztu cukierniczego? Tradycja tych pączków sięga dużo głębiej niż najgłębsze początki stanu, którego stały się symbolem, bo aż czasów starożytnego Rzymu. Prawdopodobnie samą sztukę smażenia mieszkańcy Imperium zapożyczyli z jeszcze dawniejszej kultury, jako że niektóre źródła historyczne wspominają o smażonych w oliwie produktach żywieniowych starożytnej Grecji już w V wieku p.n.e..

Czytaj dalej...

Lady Liberty

Druga połowa XIX i początek XX wieku były dla USA czasem otwartych granic. To wówczas ponad 30 milionów europejskich imigrantów tworzyło coraz bardziej rosnący odsetek siły roboczej Stanów Zjednoczonych, który do 1910 roku osiągnął aż 22 procent. Był to czas, gdy życie w Europie charakteryzowało się wzrastającym bezrobociem, głodem i prześladowaniami na tle religijnym. Nic dziwnego, że Ameryka – pozycjonująca się jako państwo postępowe, uznające wolność i oferujące dobrobyt każdemu, kto uczciwie był w stanie na nie zapracować - cieszyła się wówczas tak dużą popularnością wśród mieszkańców “Starego Kontynentu”.

Czytaj dalej...

Hollywood

Pewnego pięknego dnia na obrzeżach dziewiętnastowiecznego Los Angeles, zamieszkało młode małżeństwo Wilcoxów. Harvey Henderson i jego żona Daeida, oboje pochodzący z Topeki (Kansas) w 1880 roku, zakupili 160 akrów ziemi na zachód od L.A., w pobliżu przełęczy Cahuenga. Natchniona okolicznym krajobrazem Daeida ochrzciła ranczo "Hollywood", sugerując się porośniętym ostrokrzewami (ang. holly) wzgórzem oraz ogromnym pobliskim lasem (ang. wood).

Czytaj dalej...